SAP Danışmanlığına Yeni Başlayanlar İçin 7 Kritik Tavsiye

SAP Danışmanlığına Yeni Başlayanlar İçin 7 Kritik Tavsiye

SAP danışmanlığı, dinamik ve sürekli gelişen bir kariyer alanıdır. Eğer SAP danışmanı olarak kariyerinize yeni başlıyorsanız, başarılı bir başlangıç yapmak ve uzun vadeli başarı elde etmek için bazı temel ilkeleri benimsemeniz önemlidir.

Öncelikle SAP nedir sorusuyla başlayalım. Eğer SAP’ye yeni başlıyorsanız ya da başlamayı düşünüyorsanız, bu devasa süreçleri anlamak için başlangıç aşamasında en azından bir fikir edinmek faydalı olacaktır.

 

SAP Nedir ?

SAP, büyük ölçekli şirketlerin iş süreçlerini yönetmelerine yardımcı olan bir yazılım sistemidir. İnsan kaynaklarından finans yönetimine, lojistikten satışa kadar birçok alanı kapsayan modülleri vardır. SAP danışmanı olarak, bu sistemlerin kurulumu, yönetimi ve optimizasyonu konusunda uzmanlaşacaksınız.

 

İşte bu yolculuğa başlarken dikkate almanız gereken 7 tavsiye:

 

1.SAP hakkında bilgi sahibi olun.

SAP’nin veri tabanı teknolojisi, temel programlama dili, veri işleme, iş süreçlerini yönetme yöntemleri, raporlama mantığı hakkında araştırmalar yapmak ve bu konular hakkında bilgi sahibi olmanız bir danışman veya danışman adayı olarak sizlerin iş hayatınızda her zaman bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Her şeyden önce kullanıcılarla SAP arasındaki kilit rolünüz danışmanlık olacaktır. Danışmanlığını yapacağınız ürünü tanımak sizi kullanıcılar nezdinde yetkin ve güvenilir danışman statüsüne taşıyacaktır.

 

2.Eğitim ve araştırma süreçlerine hazır olun.

SAP sürekli kendisini güncelleyen ve iş dünyasındaki dinamik gelişmelere hızlı cevap verebilen bir ERP programıdır. Bu durumda sizler bu yeniliklere ve çözümlere bir danışman olarak her zaman hazırlıklı olmalısınız. İşyerinizde kıdemli danışmanların yani seniorlarınızın deneyimleriyle harmanlanmış ve kalitesini buradan alan eğitim toplantılarını asla kaçırmamaya bakın. Unutmayın seniorlarınızda daha önce sizin geçtiğiniz bu sancılı süreçlerden geçmiş ve sizi anlayacak en yetkin insanlardır. Kişisel olarak SAP’nin yayınladığı güncel notları ve dokümantasyonları takip etmelisiniz. Ayrıca iş süreçleri ve çözümler karşısında her zaman tek bir noktaya odaklanmaktan kaçınıp farklı bakış açılarıyla konulara yaklaşımınız araştırmalarınızda size hız kazandıracaktır.

 

3.Pratik deneyimler sizin için olmazsa olmazdır.

İnternetteki ve işyerinizin kütüphanesindeki dokümantasyon, belge, video gibi eğitim içeriklerini okuyup inceleseniz de teori sizi bir yere kadar geliştirecektir. Asıl gelişim adımları pratik iş deneyimlerinde olacaktır. Korkmadan önünüze çıkan pratik iş deneyimleri için atılgan olmalısınız. Unutmayın bir proje bitimi sizin için bir fakülteden mezuniyet gibi olacaktır. Projeye başlamadan önceki yetkinliğinizle proje bitimindeki yetkinliğiniz arasında çok büyük farklar olduğunu göreceksiniz.

 

4.Problemleri analiz edin çözüm üretin.

SAP projelerinde genellikle çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, problemleri etkili bir şekilde analiz etme ve çözüm üretme yeteneğinizi geliştirmeniz önemlidir. Sorunları tanımlama, analiz etme ve etkili çözümler önerme becerisi, danışmanlık kariyerinizde sizi öne çıkarır. Karşılaşılan zorlukları çözme yeteneğiniz, müşteri memnuniyetini artırır ve projelerin başarılı bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunur. Birçok problemle karşılaşacaksınız ama bu sizi korkutmasın zorluklar hızlı gelişiminize en çok katkı sağlayacak durumlardır. Tıkandığınızı hissettiğiniz noktada seniorlarınızdan destek almayı unutmayın onlar sizler için bir mentorluk vazifesi görmekten mutlu olacaklardır.

 

5.Etkileşim ve iletişim konusunda her zaman odaklı ve açık olmalısınız.

Daha önce de belirttiğim gibi siz sadece bir teknik analist, fonksiyonel çözüm mimarı ya da geliştirme uzmanı değilsiniz. Hepsinden önce bir danışmansınız. Kullanıcılar yani müşterileriniz herhangi bir hata veya çözüm beklentisiyle sizin kapınızı çaldığı zaman öncelikle ihtiyacı çok net belirleyebilmeli ve katma değeri olacak çözümler üretmelisiniz. Bunun yolu da müşteriyle sürekli diyalog halinde kalmanızdan ve sağlıklı iletişimden geçmektedir. Anladığınız bir sorunu çözmek veya çözüm önerisi getirmek daha hızlı olacaktır. Bu durum sizi hem işyerinizde hem de kullanıcılar gözünde aranan ve tercih edilen bir danışman konumuna taşıyacaktır.

 

6.Seyahatlere ve sosyal aktivitelere hazır olun.

SAP danışmanlığı bir danışman için ilk etaplarda sancılı ve zor bir süreç olabilir. Fakat uzun vadede sizi ödüllendiren bir meslek koludur. Yerinde danışmanlık, sistem kurulumu, kullanıcı eğitimi, müşteri görüşmeleri, uluslararası projeler, destek ve bakım gibi süreçlerde SAP danışmanları genellikle seyahat ederler. SAP danışmanlarının seyahat etme nedenleri ve sıklığı, projelerin ve müşterilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Bu seyahatler gezmek, farklı insanlar tanımak, farklı yerler görmek için bulunmaz nimettir. Keyfini süremeye bakın. Ayrıca diğer sektörlere nazaran ekip aktivitelerinin, eğlenceli yemek organizasyonlarının ve daha bir çok sosyal faaliyetin zorlu proje başlangıçlarında ya da bitimlerinde motivasyon amaçlı sıkça yapıldığı bir sektördür.  Güzel bir ekip kaliteli iş süreci ve kaliteli danışmanlar demektir. Her zaman kendinizi ekibin bir parçası olarak konumlandırmalısınız.

 

7.Sabırlı olmalısınız.

İşin püf noktalarını öğrenmek zaman alabilir. Hatalar yapabilirsiniz ve bu tamamen normaldir. Sabırlı olun ve hatalarınızdan ders çıkarın. Her şey zamanla oturacak ve siz de bu işin ustası olacaksınız!

 

 

Sonuç

SAP danışmanı olmak, karmaşık olabilir ama bir o kadar da ödüllendirici bir yolculuktur. Doğru eğitim, pratik deneyim ve sürekli öğrenme ile bu alanda başarılı olabilirsiniz. Unutmayın, her başlangıç zordur ama adım adım ilerleyerek, kendinizi geliştirebilirsiniz.

Umarım bu yazı, SAP danışmanlığına adım atma yolunda size ilham verir ve yardımcı olur. Bol şanslar!

 

Sergen Dalgıç

SAP HXM Kıdemli Danışmanı